Zmiana terminu Igrzysk – stanowisko Prezesa PKOl

Przyjaciele Sportu,  Rodzino Olimpijska,

Igrzyska XXXII Olimpiady Tokio 2020 odbędą się w przyszłym roku – decyzją MKOl pod tą samą nazwą. Zmiana terminu to ważna, słuszna i odpowiedzialna decyzja Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego i Komitetu Organizacyjnego Tokio 2020 – podjęta w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo zawodników, wszystkich uczestników Igrzysk i Mieszkańców Japonii.

kar

Thomas Bach – Prezydent MKOl w rozmowach z Narodowymi Komitetami Olimpijskimi – także z Polskim Komitetem Olimpijskim  zawsze podkreślał, że będzie kierował się odpowiedzialnością i tak się stało. Wirus zmienił kalendarz wydarzeń sportowych na całym świecie – także terminarz kwalifikacji olimpijskich. Wielu sportowców ma utrudnioną możliwość treningów i pełnego przygotowania się do Igrzysk. Obowiązują nas wszystkich coraz większe ograniczenia komunikacyjne. W tych warunkach praktycznie nie ma możliwości organizacji Igrzysk.

Polski Komitet Olimpijski zaapelował do MKOl o zmianę terminu Igrzysk i taka decyzja dziś zapadła. Z całą pewnością nie była ona łatwa dla Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego i Komitetu Organizacyjnego Tokio 2020 – Igrzyska to  ogromne przedsięwzięcie logistyczne, a przygotowania były już praktycznie  na finiszu. Chciałbym podkreślić, że nasz apel o zmianę terminu był spójny ze stanowiskiem Ministerstwa Sportu.

Bezpośrednio i oficjalnie poinformowaliśmy Międzynarodowy Komitet Olimpijski oraz Stowarzyszenie Europejskich Komitetów Olimpijskich o powodach naszego stanowiska. Z obu stron otrzymaliśmy pełne zrozumienie naszych argumentów. Janez Kocijančič – Prezydent Stowarzyszenia Europejskich Komitetów Olimpijskich poinformował mnie osobiście, że zmiana terminu Igrzysk to jedyna słuszna i konieczna decyzja w obliczu obecnej sytuacji w Europie i na świecie.

Drodzy Zawodnicy,

Jesteście najważniejsi. To Wy walczycie dla Polski i dostarczacie nam wielkich emocji. Zmiana terminu Igrzysk to sytuacja nadzwyczajna dla Was i dla nas. Wasze zdrowie, bezpieczeństwo i równe szanse dla wszystkich są absolutnym priorytetem.

Zarówno MKOl, PKOl jak i Polskie Związki Sportowe poniosą ekonomiczne konsekwencje tej zmiany. Pandemia zachwiała nie tylko kalendarzem sportowym, ale też wszystkimi obszarami życia – również gospodarki.

Wszyscy mamy nadzieję, że Igrzyska Olimpijskie w przyszłym roku przebiegną bez zakłóceń. Zapewniam, że Polski Komitet Olimpijski zrobi wszystko, by umożliwić Polskiej Reprezentacji Olimpijskiej jak najlepsze warunki udziału w tym wydarzeniu. Przed nami teraz nowe wyzwania organizacyjne, a przed MKOl – w porozumieniu z Międzynarodowymi Federacjami Sportowymi – konieczność stworzenia sportowych, sprawiedliwych zasad rywalizacji. Będziemy na bieżąco informować Wszystkich o wszelkich ważnych decyzjach. Wierzę, że wspólnie uda nam się pokonać tę trudną i niezależną od nas sytuację.

Polski Komitet Olimpijski

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem